Usvojena Strategija razvoja Grada Valpova

Na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova, koja je održana u utorak 23. veljače, usvojena je Strategija razvoja Grada Valpova za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Riječ je o temeljnom strateškom i planskom dokumentu čijom provedbom Grad Valpovo preuzima odgovornost za svoj doprinos ukupnom gospodarskom i društvenom razvoju. 

Predstavljajući Strategiju na sjednici Gradskog vijeća, direktorica Lokalne razvojne agencije, mr. sc. Lidija Maurović Košćak koja je uz doc. dr. sc. Snježanu Tolić i autorica ovog dokumenta, istaknula je da su upravo lokalne razvojne strategije ključne za sudjelovanje općina i gradova u natječajima za sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova. 

Odluku o izradi Strategije razvoja Grada Valpova, gradonačelnik Leon Žulj donio je sredinom svibnja prošle godine, aktivnosti same izrade započele su tijekom srpnja, a nacrt Strategije završen je krajem listopada prošle godine. 

Prilikom izrade Strategije vodilo se računa o informiranju i uključivanju građana i drugih interesnih skupina, a u samoj izradi sudjelovalo je više od 70 osoba iz javnog, civilnog i poslovnog sektora. Strategija razvoja Grada Valpova dobila je potrebna mišljenja nadležnih institucija, a da je riječ o doista strateškim dokumentu i cjelovitoj bazi projektnih ideja za razdoblje do 2020. godine, dovoljno govori i činjenica da je u njoj navedena ukupno 201 projektna ideja u četiri strateška cilja. 

Prijedlog Strategije usvojen je jednoglasno i uz pohvale. Tako je vijećnik Stanislav Milošević (HDSSB) izrazio zadovoljstvo predstavljenim dokumentom, pohvalio sve koji su sudjelovali u izradi te pozvao da se u ostvarenje projekata uključi svi relevantni čimbenici, od nadležnih institucija i udruga građana do pojedinaca, odnosno, svih onih kojima je stalo do razvoja Grada Valpova. 

I vijećnik Jozo Bogdanović (HSU) pohvalio je sve koji su sudjelovali u izradi ovog važnog dokumenta te je ujedno pozvao sve da se sada fokusiraju na realizaciju onoga što je u Strategiji vrlo precizno navedeno.

-Imamo struku, imamo analizu i dokument na osnovu kojeg možemo i trebamo raditi. Vjerujem da ćemo ovim dokumentom europrezirati naš pristup jer u rukama imamo alat kojim možemo doći do sredstava za ostvarenje naših projekata, rekao je vijećnik Bogdanović.

Da je Strategija razvoja Garda Valpova  dokument od izuzetne važnosti napomenuo je i gradonačelnik Leon Žulj koji je naglasio da će realizacija ovisiti o svima, a prije svega o nositeljima projekata.

-Snažni nositelji su jamstvo da će i financijske institucije imati povjerenja sudjelovati u sufinanciranju projekata, stoga mi vrlo oprezno prilazimo svakom segmentu kako bi iskoristili postojeći potencijal, posebice ljudski potencijal i da u suradnji s obrazovnim sustavom još više ojačamo kadrovski kapacitet. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izradi Strategije jer sada imamo onaj temeljni dokument na osnovu kojeg krećemo u novi razvojni ciklus, istaknuo je gradonačelnik Žulj.

Riječi pohvale uputio je i dogradonačelnik Dubravko Kučinac, koji je također istaknuo potrebu jačanja ljudskog potencijala jer upravo o nositeljima projekata ovisi i sama realizacija navedenih projektnih ideja.

 

 

BAZA PROJEKTNIH IDEJA GRAD VALPOVO 2015.-2020. 

STRATEGIJA RAZVOJA GRADA VALPOVA 2015.-2020. 

 

GRAD VALPOVO

UPRAVNI ODJEL ZA GOSPODARSTVO I DRUŠTVENE DJELATNOSTI